SEVGİ EĞİTİM VE YARDIMLAŞMA VAKFI SENEDİ

 

VAKIF

Madde 1- Vakfın adı SEVGİ EĞİTİM VE YARDIMLAŞMA VAKFI´dır. Kısaltılmış hali SEYAV´dır. İşbu resmi senette, vakfın açık adı anılmayacak yalnızca “vakıf” olarak zikredilecektir.

 

VAKFIN MERKEZİ

Madde 2- Vakfın merkezi Bahçelievler Mahallesi, Yasemin Sok. No 28/2 Bolu adresidir.  Vakıf yönetim merkez adresinin değişmesi vakıf senedinde değişiklik gerektirmez. Adres değişikliği ilgili makama bildirilir.

 

VAKFIN GAYESİ

Madde 3- Vakfın gayesi; İslami sosyal sorumluluk bilincini, yardımlaşma ve dayanışma şuurunu geliştirerek sosyal, eğitim ve kültür faaliyetleriyle özelde mazlum ve mustazaflara genelde de tüm insanlığa din, dil, ırk ve bölge gözetmeksizin yardım ve hizmet faaliyetlerini gerçekleştirerek sevgi, kardeşlik ve dostluğu sağlamaktır.

 

VAKFIN FAALİYETLERİ

Madde 4- Vakfın faaliyetleri:

İnsanlar arasında sevgi ve dayanışmayı arttırmak amacıyla her türlü sosyal etkinliği düzenlemek. Yurtiçinde veya yurtdışında her seviyedeki öğrencilere, her türlü akademik ve bilimsel araştırma ve çalışma yapanlara karşılıklı veya karşılıksız olarak mali, ayni veya nakdi yardımda bulunmak, kredi ve burs vermek, gerektiğinde barınma ve beslenme ihtiyaçlarını karşılamak. Fakir kimsesiz, öksüz ve yetimlere her türlü sosyal yardımlarda bulunmak, bunlara evlenme, iş kurma yardımlarında bulunmak. Bu kişilerin meslek edindirme kurslarına gitmelerine ve iş bulmaları için girişimlerde bulunmak.

Yardım ve bağışların daha kolay verilmesi amacıyla iş yerlerinde ve evlerde kullanmak amacıyla yardım kumbaraları yaptırıp, gerçek ve tüzel kişilere verilmesini sağlamak. İsteyen şahısların kullanılmış veya fazla eşyalarını alıp ihtiyaç sahiplerine dağıtımını yapmak.

Yurt içinde ve yurt dışında okul,  mescit veya cami yapmak, yaptırmak, amaçlarına yönelik organizasyon, seminer ve eğitim faaliyetleri düzenlemek. Bununla ilgili faaliyetlere yardımcı olmak. Yapılmış olan camileri onarmak.

Kimsesiz, dul ve yetimler ile zihinsel ve bedensel engellileri himaye ederek, bu kişilerin her türlü ihtiyaçlarını karşılayıp, bu amaçlar doğrultusunda, huzur evleri, rehabilitasyon merkezleri, bakım evleri, yetimhaneler ve bunlara benzer her türlü tesisler kurup ve işletmek, mevcut kuruluşlara yardımcı olmak. Yurtiçi ve yurtdışında kurban bedeli toplayarak, vekâleten kurban kesimi ve dağıtımı noktasında her türlü organizasyonu yapmak.

Yurtdışında bulunan kişi, kurum ve kuruluşlardan aynî ve nakdî bağış ve yardım alabilir, yurtiçi ve yurtdışındaki benzer amaçlı vakıf ve derneklere aynî ve nakdî bağış ve yardımda bulunabilir.

Sürdürülebilirlik ilkesi doğrultusunda, tüm varlıkların yaratılış gayesine uygun, yaşanabilir bir çevre oluşmasına katkı sağlamak. Vakfın faaaliyetleri için bağışlanan ayni, nakdi ve şartlı bağışları toplamak, bu bağışları vakfın gayesine uygun şekilde kullanmak.

Vakfın gelirini artırmak amacıyla her türlü ticari işletmeler ve şirketler kurmak veya kurulmuş olanlara ortak olmak, paylarını satın almak ve satmak, bu ticari kuruluşları işletmek ve kiraya vermek.

Vakfın gayesine uygun konularda aynı gayeler için çalışan yurt içi ve yurt dışı diğer vakıf veya kurumları desteklemek; bu vakıf ve kurumlarla işbirliği yapmak, platform ve üst yapı teşekküllerinde yer almak, yurt içi ve yurt dışında şubeler açmak.

 

VAKFIN GAYESİNİ GERÇEKLEŞTİRMEK İÇİN YAPABİLECEĞİ İŞ VE İŞLEMLER

Madde 5- Vakıf gayesine ulaşmak için yasal sınırlamalar dışında, miktar ve değeri kısıtlanmamış taşınır ve taşınmaz mallara bağış, vasiyet, satın alma ve kiralama suretiyle sahip olmaya ve kullanmaya, vakıflara ilişkin yasa hükümleri uyarınca sahip olduklarını satmaya, devir ve ferağ etmeye, gelirlerini almaya ve harcamaya, vakıf mal varlığına giren bir ya da birden çok taşınmaz mal veya gelirlerini bir ya da bir çok kez yatırımda kullanmaya, vakıf amaç ve hizmet konularına aykırı olmamak koşulu ile yapılacak bağış ve vasiyet, satın alma ve diğer yollarla mal ettiği taşınır ve taşınmaz malları ve paraları yönetim ve tasarrufa, menkul değerleri almaya ve vakfın amacı doğrultusunda bunları değerlendirip satmaya, vakfın amaçlarına benzer çalışmalarda bulunan yurt içi ve yasal izin alındığında yurt dışındaki vakıflar, gerçek ve tüzel kişiler ile işbirliği yapmaya, kamu kurum ve kuruluşları dışındakilerden yardım almaya, bu yardımı sağlamak için anlaşmalar yapmaya, taşınmaz malların irtifak, intifa, sükna, üst, rehin, ipotek gibi mülkiyetten gayri ayni haklarını kabule, bu hakları kullanmaya, olan ya da olacak gelirleri ile kuracağı sözleşmeler için taşınır ve taşınmaz malların rehin ve ipoteği dahil her türlü güvenceleri almaya, geçerli banka kefaletlerini kabule, vakfın amaç ve hizmet konularını gerçekleştirmek için gerektiğinde ödünç almaya, kefalet, rehin, ipotek ve diğer güvenceleri vermeye, vakfın amaç ve hizmet konularına uygun olarak yürütülen ve yürütülecek projelerden ve her türlü çalışmalardan gelir elde etmeye ve vakfa gelir sağlamak amacı ile olağan işletme ilkelerine göre çalışacak iktisadi işletmeler, ortaklıklar kurmaya, kurulu olanlara iştiraka, bunları doğrudan işletmeye yada denetimi altında bir işletmeciye işlettirmeye, vakfın amaç ve hizmet konularından birinin yada tümünün gerçekleştirilmesi için yararlı ve gerekli görülen girişim, tasarruf, mal edinme, inşaat ve benzeri sözleşmeleri yapmaya Türk Medeni Kanununun 48. Maddesinde belirtildiği üzere izinli ve yetkilidir. Vakıf bu yetki ve gelirlerini Türk Medeni Kanunu ile yasaklanan maksatlarla kullanamaz.

 

VAKFIN KURULUŞ MAL VARLIĞI

Madde 6- Vakfın kuruluş mal varlığı Vakfa tahsis edilmiş olan 100.000 (Yüzbin) TL’dir. Kuruluş malvarlığı, vakfın kurulmasını müteakiben, malvarlığına yapılacak ilavelerle arttırılabilir.

 

VAKFIN ORGANLARI

Madde 7- Vakfın organları aşağıda gösterilmiştir:

  1. a) Mütevelli Heyet
  2. b) Yönetim Kurulu
  3. c) Denetim Kurulu

 

MÜTEVELLİ HEYETİ

Madde 8- Vakfın ilk mütevelli heyeti, kurucu tarafindan atanan kişiler olup, bundan sonra mütevelli heyetine seçilecek yeni üyeler, Mütevelli Heyeti üyelerinin oybirliğiyle seçilebilir.
Mütevelli heyet üyeliğinin ölüm, istifa ya da başka bir nedenle boşalması halinde, boşalan üyeliklere, yönetim kurulunun veya mütevelli heyet üyelerinin teklifi ve mütevelli heyetin kararıyla seçim yapılır.

 

MÜTEVELLİ HEYETİNİN GÖREV VE YETKİLERİ

Madde 9- Mütevelli heyet vakfın en yüksek karar organıdır. Mütevelli heyetin yetkileri aşağıda gösterilmiştir:

  1. a) Yönetim kurulunu seçmek,
  2. b) Denetim kurulunu seçmek,
  3. c) Vakıf yönetim kurulunca hazırlanan faaliyet raporu ile denetim kurulu raporlarını görüşüp incelemek, yönetim kurulunun ibrası konusunda karar vermek,
  4. d) Yönetim kurulunca hazırlanacak vakıf iç mevzuat tasarılarını aynen veya değiştirerek kabul etmek,
  5. e) Yönetim kurulunca hazırlanacak yıllık bütçe tasarılarını aynen veya değiştirerek kabul etmek,
  6. f) Kamu görevlileri dışındaki yönetim ve denetim kurulu üyelerine huzur hakkı verilip verilmeyeceğini, verilecekse miktarını belirlemek,
  7. g) Gerektiğinde vakıf senedinde ilave ve değişiklikler yapmak,
  8. h) Vakıf faaliyetleri konusunda genel politikaları belirlemek.